Unieke samenwerking tussen Carte Blanche, Lowlands en Iwan Smit verlicht ALLUMINOUS in Almere

Amsterdam, 19 oktober 2023

Een bijzondere samenwerking tussen Carte Blanche, het Lowlands festival en kunstenaar Iwan Smit leidt tot een imposante toevoeging aan het lichtfestival ALLUMINOUS in Almere. Het evenement, dat plaatsvindt van 20 tot en met 29 oktober, brengt beeldende kunst en theater samen in de inspirerende omgeving van Almere. De 5 kilometer lange magische lichtkunstroute heeft het Weerwater als adembenemend decor. Het hoogtepunt van dit jaar, het gigantische lichtkunstwerk ‘Paradise Scripture’ van kunstenaar Iwan Smit, is na een première op Lowlands voor het eerst vrij toegankelijk in de openbare ruimte.

“De programmering van ‘Paradise Scripture’ is een goed voorbeeld van de kracht van Carte Blanche. We creëren toegevoegde waarde voor kansrijke, mooie programma’s en makers om ze naar een hoger, professioneel niveau te tillen. Dat een toonaangevend festival als Lowlands hier aan bijdraagt, maakt me trots!” – Valery Mak, programmamaker van Carte Blanche

Carte Blanche en Iwan Smit: Een avant-garde samenwerking
Carte Blanche, een initiatief van Provincie Flevoland, vertegenwoordigt de avant-garde van een nieuwe generatie makers en kunstliefhebbers. De organisatie streeft ernaar hedendaagse kunst en cultuur toegankelijk te maken voor een breed publiek. In samenwerking met Lowlands, een van de meest toonaangevende presentatie plekken in Flevoland, heeft Carte Blanche kunstenaar Iwan Smit de kans gegeven om zijn werk te presenteren. Zijn indrukwekkende lichtkunstwerk, getiteld ‘Paradise Scripture’, is eerder dit jaar exclusief op Lowlands te zien geweest en kan nu voor het eerst in de openbare ruimte bewonderd worden.

“Lowlands heeft naast een muziekprogramma o.a. een Beeldende Kunst programma van hoge kwaliteit. We geven opdrachten en bieden een podium aan jonge getalenteerde kunstenaars waarvan wij denken dat hun werk resoneert bij de jonge doelgroep die naar Lowlands komt. Doel is dat, ook buiten de 3 dagen die Lowlands duurt, kunstwerken aan een groot publiek te tonen, binnen of buiten een museale omgeving. Daarom ben ik erg blij met de samenwerking met Carte Blanche die het werk van Iwan Smit op deze prachtige locatie tentoonstelt. Dit werk verdient het om door ze veel mogelijk mensen te worden gezien.” – Eric van Eerdenburg, directeur van Lowlands

‘Paradise Scripture’ van Iwan Smit: Een unieke interpretatie
Het immense lichtkunstwerk ‘Paradise Scripture’ van Iwan Smit biedt meerdere interpretaties. De vorm doet denken aan neonreclames die je meenemen naar stadsgezichten in New York en Tokyo, terwijl de reeks tekeningen gelezen kan worden als een boodschap in iconen, de raadselachtige taal van emoji’s die onze digitale communicatie domineert. Iwan Smit omarmt dit surrealisme in ‘Paradise Scripture’.

“De publieke ruimte is voor mij de hoogst haalbare tentoonstelling, het alledaagse vermengt zich met het onverwachte en doet verwonderen, geen kaartjes of bandjes maar gewoon voor iedereen.” – Iwan Smit

ALLUMINOUS: Waar kunst en theater samenkomen
ALLUMINOUS is een lichtfestivalconcept dat kunst en theater op unieke wijze combineert. Het festival is een samenwerking tussen diverse Almeerse theatergezelschappen die elk een theatermaker hebben gekozen om te koppelen aan een beeldend kunstenaar. Dit leidt tot spectaculaire lichtkunstwerken met een krachtige theatrale dimensie. Bezoekers kunnen genieten van deze unieke creaties, die alleen in Almere te bewonderen zijn. Tijdens ALLUMINOUS worden tien verschillende programmaonderdelen gepresenteerd, variërend van indrukwekkende werken op het water tot technologische installaties in het bos van het Lumièrepark en grootschalige creaties op twee stadsstranden in Almere. De lichtkunstroute is 5 kilometer lang en neemt gemiddeld 2 uur in beslag om te bewandelen. Bezoekers kunnen het festival elke avond van 20 tot en met 29 oktober ervaren, van 19.00 tot 23.00 uur. De toegang tot ALLUMINOUS is gratis.

Over Iwan Smit
Iwan Smit, geboren in Rotterdam in 1989, begon met een interesse in tekenen en studeerde vervolgens Illustratie en Beeldende Kunst. Zijn werk kenmerkt zich door het balanceren tussen zware thema’s en lichtheid, wat resulteert in kleurrijke werelden met een donkere twist. Iwan Smit ziet het creëren van kunst als een manier om zijn eigen ervaringen te verwerken en concepten zoals angst, sterfelijkheid en nalatenschap te onderzoeken. Zijn werk combineert persoonlijke ervaringen met collectieve overtuigingen en mythologische symbolen om nieuwe verhalen te creëren.

Over Carte Blanche
Carte Blanche, een initiatief van de provincie Flevoland, profileert zich als een belangrijk platform voor zowel nieuwe makers als publiek binnen de regio. De organisatie is ontstaan vanuit de overtuiging dat kunst de kracht heeft om te inspireren, te reflecteren en de kijk op de wereld te veranderen. Het voedt de culturele rijkdom van Flevoland en draagt bij aan de bloeiende kunstgemeenschap van de provincie. De samenwerking met podia en presentatie plekken in de regio, waaronder Lowlands, versterkt dit profiel.